Over Van fossiel naar Duurzaam: de nieuwe chemische aanpak

Van fossiel naar Duurzaam: de nieuwe chemische aanpak

Mini-Symposium: Van fossiel naar Duurzaam: de nieuwe chemische aanpak

De Chemische Kring Zwolle (CKZ) komt met een primeur! Naast onze bekende avondlezingen, excursies en ‘CKZ-specials’ organiseren we dit jaar een mini-symposium. Uit een recente enquête bleek dat veel leden enthousiast zijn over dit idee – en wij ook!

Drie topsprekers, één urgent thema

We zijn trots om drie gerenommeerde experts te verwelkomen, bekend van Eye-openers.nl:

  • Maurits de Roo, PhD kandidaat (Rijksuniversiteit Groningen): volgt binnenkort
  • Dr. René Rozendal (Paques Biomaterials): Microplasticvrij dankzij de kracht van de natuur
  • Dr. Nico Claassens (Wageningen University): Toekomstige productie met CO2 en elektriciteit als hernieuwbare grondstoffen met hulp van micro-organismen

Zij delen hun visie op de overgang van fossiele naar duurzame grondstoffen en presenteren de nieuwste innovaties binnen de chemie. Na hun inspirerende talks volgt een interactieve paneldiscussie waarin u je vragen kunt stellen.

De moderator
CKZ-BeetsmaJochum Beetsma is fysisch chemicus, afgestudeerd aan de Universiteit van Groningen. Hij werkte bij PPG aan de ontwikkeling van duurzame industriële verven. Bij Covestro heeft Jochum gewerkt aan grondstoffen voor verf, zoals bindmiddelen voor watergedragen verf en poedercoatings.
Sinds 2004 is Jochum onafhankelijk consultant (Zwolle). Veel van zijn opdrachtgevers zijn bezig met het ontwikkelen van duurzame materialen. Voorbeelden hiervan zijn: biologisch leer uit appelafval, biobased additieven, een volledig biobased zwarte kleurpasta voor verf en inkt, en duurzame bouwstenen voor polymeren op basis van textielafval en bio-grondstoffen.

Het Mini-Symposium

 
1 Schonere scheikunde met elektriciteit: elektrochemische oxidatie reacties.
Maurits de Roo heeft al van jongs af aan een grote interesse in scheikunde. In een tijd waarin milieuproblemen steeds urgenter worden, acht hij het van groot belang om methoden te ontwikkelen voor een schonere en duurzamere chemische productie, zowel voor de huidige als toekomstige generaties. Onder leiding van professor Wesley Browne voert Maurits zijn promotieonderzoek uit aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zich richt op de ontwikkeling van innovatieve elektrochemische technieken en efficiënte oxidatiekatalyse.
Maurits’ presentatie begint met het benadrukken van de potentie van elektrochemie voor duurzame scheikunde. Vervolgens gaat hij dieper in op zijn onderzoeksrichting, namelijk elektrochemische oxidatiereacties. Hij vervolgt zijn lezing met het fundamenteel onderzoek naar de interactie tussen elektriciteit en chemicaliën in prof. Browne’s onderzoeksgroep. Maurits sluit af met een verslag van een recente studie naar de werking van een elektro-katalysator en de lessen die daaruit zijn getrokken.

2 Microplasticvrij dankzij de kracht van de natuur
René Rozendal is co-founder van Paques Biomaterials, een innovatief biotechnologie bedrijf dat een duurzaam alternatief voor plastic naar markt brengt genaamd Caleyda®. Caleyda® is superieur bioafbreekbaar, zelfs in bodem en zee, en kan worden geproduceerd uit organische reststromen. René is opgeleid als biochemisch ingenieur (TU Delft). Daarnaast heeft hij een PhD gedaan in Milieutechnologie bij de Wageningen Universiteit/Wetsus en een Executive MBA bij IMD business school in Zwitserland. Voorheen was hij CTO bij Paques, een wereldwijd opererend bedrijf op gebied van industriële water- en gaszuivering.
Polyhydroxyalkanoaat (PHA) is een natuurlijk alternatief voor conventionele petrochemische kunststoffen vanwege de uitstekende biologische afbreekbaarheid. Het is vooral interessant in toepassingen met een hoog risico op plasticlekkage naar het milieu. PHA wordt geproduceerd door bacteriën en wordt traditioneel gemaakt uit primaire feedstocks, zoals suikers en plantaardige oliën. Paques Biomaterials is er echter in geslaagd PHA te produceren uit organisch reststromen, zoals industrieel afvalwater en zuiveringsslib. De technologie is succesvol gevalideerd in meerdere sectoren en bevindt zich momenteel in een opschalingsfase.

3 Schonere scheikunde met elektriciteit: elektrochemische oxidatie reacties
Nico Claassens is universitair hoofddocent aan Wageningen University. Binnen het Laboratorium voor Microbiologie leidt hij een onderzoeksgroep die focust op synthetisch biologie en microbieel metabolisme. Nico is gepromoveerd in microbiologie aan Wageningen University in 2017. Na een postdoc aan het Max Planck Instituut in Potsdam, Duitsland heeft hij zijn eigen onderzoeksgroep opgestart in 2020.
Voor toekomstige productie van bijvoorbeeld chemische bouwstoffen moeten we op zoek naar alternatieven voor fossiele productie. Biotechnologische productie van chemicaliën met micro-organismen is een interessant alternatief. Alhoewel de meeste biotechnologische processen momenteel suiker uit de landbouw als grondstof nodig hebben. Dit brengt nieuwe duurzaamheidsuitdagingen met zich mee, zoals extra landgebruik en mogelijk competitie met voedselproductie. Een interessant alternatief is om CO2 in combinatie met groene elektriciteit als grondstof te gebruiken. Maar hoe voed je efficiënt groene elektriciteit aan micro-organismen. Daarvoor is een combinatie van electro-chemische productie van simpele moleculen zoals waterstof, methanol and mierenzuur veelbelovend. Die simpele moleculen kunnen dan vervolgens worden omgezet door micro-organismen in gewenste producten. In mijn lezing zal ik verder ingaan op de uitdagingen en mogelijk van zo’n proces, vooral met een focus op de fascinerende mogelijkheden met micro-organismen.

Deelname is gratis. Meld je nu aan!
Stuur een e-mail naar onze secretaris Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com) om een plek te reserveren. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

Dit wordt een avond vol inspiratie, kennis en waardevolle ontmoetingen. Wij zien je graag op 13 mei in Zwolle!

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €17,50/jaar bij automatische overboeking.